Isıtmalı Tutucuların Avantajları

Isıtmalı Tutucuların Avantajları:

Güç ve Hassasiyet:

Shrink Takım tutucular, pens veya civata gibi herhangi bir harici eleman barındırmazlar. Hassas işlenmiş ve Balansı alınmış takım tutucu içerisine, başka bir bağlantı ekipmanı kullanmadan karbür takım yerleştirilir. Bu durum takım üzerinde oluşan salgı ve titreşimi en aza indirecektir. Salgı ve
titreşimin takım ömrüne ve işlenen parçanın yüzey kalitesiyle ölçüsüne doğrudan etkisi vardır. Özellikle Hidrolik takım tutucularla yapılan karşılaştırmalar, günümüzde halen tartışma konusudur.

Kaba işleme, yüzey işleme, yüksek hızda işleme gibi teknikler bakımından mukayese edildiğinde, piyasada yer alan en güçlü ve hassas tutucu çeşidi olduğunu söylemek mümkündür.

Kabiliyet:

Bilyalı, hidrolik vb hassas tutucu sistemleri içerisinde cidar kalınlığı olarak en düşük ölçüye sahip olan tutucu çeşididir. Tutucunun dış çapının küçük olmasının muazzam avantajları mevcuttur. Kalıp ve parça işlemelerinde, açılı duvar işlemelerinde, karbür takımın daha kısa boydan bağlanmasına olanak sağlar. 5 eksen tezgahlarda 4’üncü 5’inci eksenlerin hareket kabiliyetlerini ciddi manada artırır. Tutucu dış çapının küçük olması, takımı soğutmak için kullanılacak olan su veya havanın takım üzerine tesirini ciddi oranda artıracaktır.

Üstünlük:

Isıtmalı tutucuları, vidalı takım tutucularla karşılaştırmak doğru olmayacaktır. Isıtmalı takım tutuculara istenilen boyda, herhangi bir karbür freze bağlanabilirken, vidalı tutuculara sadece özellikli takımlar bağlanabilir. Shrink takım tutucularda böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. Pensli takım tutucular ve setskurlu takım tutucular çizgisel bir sıkma yaptığı için salgı ve titreşime neden olabilirler. Isıtmalı takım tutucular takımı bütün yüzeyden eşit, dengeli ve güçlü bir şekilde sıkabilmektedir.

Maliyet:

Shrink fit tutucular, takım ömrünü salgısız olmaları nedeniyle ciddi manada artırır. Örneğin, karbür takımı 5 saat ve 15 saat kullanmak arasındaki fark, shrink tutucu marifetleriyle açıklanabilir. Takımı daha kısa bağlayabilme olanağı, kullanıcıyı, uzun boylu karbür çubuktan üretilmiş ve dolayısıyla daha pahalı bir karbürü kullanma zorunluluğundan kurtarır. Diğer bütün takım tutuculara kıyasla, ısıtmalı takım tutucularda, karbür takımlar çok daha kısa bir mesafe tutucunun içerisinde bırakılarak bağlanabilir. Örnek olarak, 100mm boyunda bir karbür frezeyi diğer tutuculara bağlamak için en az 35mm’sini tutucunun içerisinde bırakmanız gerekirken, shrink fit tutucuda bu mesafe 15mm’ye kadar indirilebilir. 100mm toplam boyundaki bir karbür frezeyi 65mm dalma boyuyla kullanmak ve 85mm dalma boyuyla kullanmak arasında ciddi farklar olduğu aşikardır.

Kullanım Ömrü:

Genel yanılgı ısıtmalı tutucuların kullanım ömürlerinin diğer tutuculara göre daha kısa olduğu yönündedir. Halbuki shrink tutucular operatör ve kullanıcı hatalarına daha az maruz kaldıkları için vaadedilen ömürde (ortalama 2000 sökme takma) çalışırlar. Diğer bütün tutucu çeşitlerinde kullanıcı hatalarından ötürü, erken bozulma yaşanır. Shrink tutucularda, üzerinde boşaltma yapılmış (veldon düzlüğü veya soğutma kanalı açılmış) bir karbür frezenin ısıtmalı takım tutucuya bağlanması yüzünden, tutucunun iç çeperinde oluşan hasarlarla karşılaşmak mümkündür. Ancak aynı hasar, diğer bütün tutucularda da yaşanabilir. Kullanıcının takımı gereğinden az veya fazla sıkması, kaydırması, hasarlı takım bağlaması gibi mekanik aksaklıklarla karşılaşmak söz konusu değildir. Herhangi bir tutucuda üreticinin belirttiği kullanım ömrüne ulaşmak için dikkat edilmesi gereken birden çok husus varken, shrink tutucularda sıkma yapılacak kısımda boşaltma yapılmış karbür takım kullanılmaması yeterli olacaktır. Dolayısıyla shrink tutucuların kullanım ömrü teorik olarak daha az gibi görünse de pratikte daha uzun bir süre kullanım imkanı vardır.